De inhoud is geladen.

Logo gemeente Schiermonnikoog
Logo gemeente Schiermonnikoog

Versterking stroomnet Schiermonnikoog

De vier Friese Waddeneilanden hebben nieuwe stroomkabels en andere voorzieningen op de wal en de eilanden nodig om nu en in de toekomst de eilanden van een betrouwbaar energiesysteem te kunnen voorzien. Het elektriciteitsverbruik neemt sterk toe de komende decennia. De aanleg van extra elektriciteitskabels moet de verduurzaming van het energiesysteem per eiland verder faciliteren en tegelijkertijd het stroomnet betrouwbaar houden. Dat blijkt uit een gezamenlijk onderzoek van de provincie Fryslân, de vier Friese Waddengemeenten en netbeheerder Liander. Dit geldt dus ook voor Schiermonnikoog. 

Wat betekent dit voor Schiermonnikoog?

Voor Schiermonnikoog geldt dat de huidige elektriciteitskabel vol is. Deze electriciteitskabel wordt ook wel wadkabel genoemd omdat hij door het wad loopt. Om het eiland te laten verduurzamen en toekomstige ontwikkelingen mogelijk te maken, hebben we nieuwe infrastructuur nodig. Zo heeft de huidige kabel een capaciteit van 10KV terwijl we 20KV nodig hebben. Dit betekent dat er een extra elektriciteitskabel moet komen. Op Schiermonnikoog zelf moet ook het een en ander worden aangepast.

Liander heeft voor elk Waddeneiland een strategisch energieplan gemaakt. In dit plan staat welke ontwikkelingen op het eiland de komende jaren capaciteit nodig zullen hebben. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de warmtetransitie naar aardgasvrij verwarmen, het lokaal opwekken van duurzame elektriciteit, duurzame mobiliteit, nieuwbouw en renovatie en dijkversterking.

Plan van aanpak
De aanleg van nieuwe kabels door de Waddenzee heeft impact op de natuur, een uniek Natura 2000-gebied. De komende tijd werken de partijen verder aan het plan van aanpak voor de aanleg van de nieuwe elektriciteitskabels. Dat gebeurt onder andere samen met natuurorganisaties. Zo is Liander al begonnen met het bestuderen van mogelijke tracés voor de kabel van de wal naar het eiland.  

Het totale project, van plan tot realisatie, zal naar verwachting zo’n tien jaar duren. 

De tijdlijn hieronder geeft een inschatting van de voortgang van dit project. De netbeheerders moeten constant afwegingen maken in prioritering, daardoor kunnen planningen aangepast worden.

  1. Momenteel bezig: Oplossen van een aantal netproblemen - 1e kwartaal 2025

    Aan het eind van het eerste kwartaal van 2025 is een aantal problemen in het net opgelost. Hiermee wordt de transportbeperking van het zwembad opgelost en kan de verduurzaming van het gebied Nieuw-Dokkum (Proeftuin Aardgasvrije Wijken) blijven doorgaan.

  2. Nog te doen: Middenspanningsnet wordt aangepakt - 2026/2027

    In 2026 legt Liander een zogenaamde ‘backbone’ in het middenspanningsnet aan, de gesprekken hierover worden momenteel gevoerd. Hiermee zou een deel van de spanningsproblemen in het middenspanningsnet opgelost moeten worden. Als gevolg van andere problemen in het tracé levert dit niet direct extra transportcapaciteit op. 

  3. Nog te doen: Regelstation op het eiland - 2031

    De stroom op Schiermonnikoog komt binnen op het schakelstation op het Melle Grietjespad. Dit station is niet geschikt voor de toekomst. Er moet een regelstation op Schiermonnikoog gerealiseerd worden. Momenteel vinden er gesprekken plaats tussen Liander en gemeente over de locatie.  

  4. Nog te doen: Verdeelstation Dokkum uitbreiden danwel vernieuwen - Na 2031

    Het huidige verdeelstation in Dokkum heeft netcongestie. Netcongestie ontstaat als er meer elektriciteit verbruikt wordt dan ons elektriciteit aankan. Dan ontstaat er een file. Door deze file op het elektriciteitsnet wordt het steeds lastiger om extra elektriciteit af te nemen of terug te leveren. 

    Er is uitbreiding van het net danwel nieuwbouw benodigd om dit op te lossen. De verwachte planning hiervoor is ná 2031. Dit wordt gerealiseerd in samenwerking tussen TenneT en Liander.

  5. Nog te doen: Wadkabel vervangen - 2035

    De huidige wadkabel is vol, daarom wordt deze vervangen door een kabel met meer capaciteit. De aanleg van een nieuwe kabel door de Waddenzee heeft impact op de natuur, een uniek Natura 2000-gebied. De komende tijd werken de partijen verder aan het plan van aanpak voor de aanleg van de nieuwe elektriciteitskabels. Dat gebeurt onder andere samen met natuurorganisaties. Zo is Liander al begonnen met het bestuderen van mogelijke tracés voor de kabel van de wal naar het eiland. Het totale project, van plan tot realisatie, zal naar verwachting zo’n tien jaar duren. 

Achtergrond

In 2023 tekenden de provincie Fryslân, de vier Waddeneilanden en netbeheerder Liander een intentieverklaring voor de verduurzaming van de eilanden. Het doel van de verklaring was om de samenwerking te versterken en gezamenlijk te onderzoeken welke (alternatieve) mogelijkheden er zijn om in de toekomstige energiebehoefte op de Friese eilanden te voorzien. Het uitgangspunt was om extra kabels door de Waddenzee te voorkomen, gezien de kwetsbaarheid van de Wadden en de impact op flora en fauna.

Inmiddels zijn de onderzoeken afgerond en is duidelijk dat de kabels van alle eilanden (bijna) vol zitten. Alternatieve oplossingen zijn niet vergaand genoeg om in de toenemende vraag te voorzien. Om de betrouwbaarheid van het stroomnet op de eilanden hoog te houden, zijn nieuwe kabels en andere voorzieningen noodzakelijk.
 

Vragen / contact

Omdat het elektriciteitsnet op dit moment congestie heeft, kunnen niet alle initiatieven op dit moment doorgaan. De gemeente heeft de meeste initiatieven in beeld en stuurt samen met Liander op oplossingen, zodat de realisatie geen vertraging op hoeft te lopen. Heeft u vragen hierover? Neem dan contact op met duurzaam@schiermonnikoog.nl.

Heeft u plannen waarvoor u een nieuwe, grotere aansluiting voor elektriciteit nodig heeft, geef dit dan tijdig door bij de netbeheerder. Op deze manier is uw plan in beeld en kan er rekening mee gehouden worden. U kunt ook altijd contact opnemen met de gemeente, wellicht zijn er alternatieve oplossingen mogelijk. 

Bent u druk bezig met het verduurzamen van uw huis, dan hoeft u zich geen zorgen te maken. De netcongestie heeft in principe geen invloed op kleinverbruiksaansluitingen.