Mantelzorg
Zorgt u voor een zieke partner, familielid of vriend, die ziek is? Dan bent u mantelzorger.
Mantelzorg is er in veel vormen. Denk aan langdurige zorg voor een familielid, regelmatig hulp en ondersteuning bieden aan een buurvrouw of zorg voor een partner met psychische problemen. Mantelzorg is geen vrijwilligerswerk, maar overkomt je. Zo kan het zijn dat je op jonge leeftijd al mantelzorg verleent binnen het gezin of naast een voltijdbaan de zorg hebt voor een broer of zus. Of dat je als ouder van een zorgintensief kind 24/7 aan het zorgen bent. In ieder geval heb je een persoonlijk band met diegene en doe je het onbetaald, en kun je er niet zomaar mee stoppen.
En ook al geeft u de zorg met liefde, het kan af en toe best zwaar zijn. Misschien bent u zo bezig met het zorgen voor de ander, dat de zorg er voor u zelf bij inschiet. U kunt zich eenzaam gaan voelen, niet begrepen, en overbelast raken.
Het verschil tussen mantelzorg en vrijwilligerswerk.
Mantelzorg en vrijwilligerswerk worden regelmatig door elkaar gehaald. Zeker in een kleine gemeente zoals Schiermonnikoog waar iedereen elkaar kent en wil helpen.
Het verschil tussen vrijwilligerswerk en mantelzorger is dat de vrijwilligers ervoor kiezen om in hun vrije tijd te helpen, en te ondersteunen in de zorg. Ze kunnen aangeven op welke dagen zij niet of juist wel kunnen helpen en waarmee ze willen helpen. Ook het stoppen als vrijwilliger is makkelijker, het voelt misschien niet prettig maar er is een mogelijk tot stoppen door bijvoorbeeld nieuwe vrijwilligers te zoeken. Een mantelzorger heeft die keuze niet. Mantelzorg kan plotseling ontstaan en de mantelzorgers moeten dan in een korte tijd de beslissing maken of ze de zorg (gedeeltelijk) over te nemen. “Het overkomt je” zeggen mantelzorgers vaak. De mantelzorger zorgt soms zelfs 24 uur van de dag, 7 dagen per week en kunnen de zorg niet zomaar beëindigen. Op vakantie gaan of een dagje uit is niet zo makkelijk als mantelzorger “als ik stop, wie zorgt er dan voor mijn moeder?”