De inhoud is geladen.

Logo gemeente Schiermonnikoog

Composteren

Sinds 2021 werken de eilander boeren samen met Wetterskip Fryslân, Natuurmonumenten, Agricycling en de gemeente om organisch afval om te zetten in compost. Op dit moment krijgen de boeren al houtsnippers en grasmaaisel van bermen, bloemenweiden en sloten. Afgelopen jaar is bij alle boeren één ril omgezet tot compost, die zij dit voorjaar uitrijden over het land. De volgende stap is dat we als gemeente ook het tuinafval aan de boeren doneren om te composteren. Maar wat is dat eigenlijk? Compost?

Compost is een natuurlijk product dat ontstaat als organisch materiaal, zoals gras, houtsnippers en tuinafval afbreekt. Kleine organismen, wormen en insecten helpen hierbij. Ze zetten het materiaal om in een donkere, voedzame stof die compost heet. Compost verbetert de bodem, maakt deze vruchtbaarder, houdt water beter vast en vermindert de behoefte aan chemische meststoffen. Ook helpt het om afval te verminderen dat anders op stortplaatsen belandt. Door organisch afval op het eiland te composteren, helpen we de bodem gezond te houden en helpen we de natuur een handje.
 

Koe in de wei, blij ei
Compost is erg belangrijk voor de biodiversiteit in graslanden. Door organisch materiaal toe te voegen, verbetert de bodem en maakt het vruchtbaarder. Dit zorgt voor de groei van kruiden zoals paardenbloemen, pinksterbloemen en boterbloemen. Deze bloemen bieden voedsel en een leefplek voor weidevogels, omdat er meer insecten en ander leven in de bodem komen. Daarnaast trekken de kleurrijke bloemen vlinders aan, die genieten van de nectar en helpen bij de bestuiving. Compost draagt zo bij aan een gezond ecosysteem waarin zowel planten als dieren goed kunnen groeien. Tot slot wordt ook de koe in de wei een blij ei, want zij krijgt een veel rijkere maaltijd voorgeschoteld.


Wat doen we nu al?
Afgelopen jaar is bij alle boeren één ril omgezet tot compost, en dit voorjaar rijden zij dit uit over het land. De samenwerking tussen de gemeente, Natuurmonumenten, lokale boerderijen laat zien hoe een circulair proces in de landbouw werkt. Door restmaterialen zoals bladeren, gemaaid gras en slootmaaisel slim te hergebruiken, wordt afval beter beheerd en de bodem verbeterd. Aannemer Van der Lee coördineert het composteren en houdt de temperatuur in de gaten, terwijl de composthopen regelmatig worden omgekeerd. Dit zorgt ervoor dat de organische stoffen goed afgebroken worden en veranderen in voedzame compost. Op deze manier werken we op het eiland samen en gebruiken wij onze lokale kracht.

Blaas nieuw leven in uw tuinafval
De volgende stap is om het tuinafval dat we als gemeente verzamelen, te doneren aan onze eilander boeren. We vervoeren jaarlijks ongeveer 400 ton tuinafval naar het vasteland. Door het proces dichter bij huis te brengen, besparen we op transportkosten en verminderen we de uitstoot.

Shredder op komst
We hebben als gemeente inmiddels een shredder aangeschaft om het aangeboden tuinafval kleiner te maken, zodat de boeren dit makkelijker kunnen verwerken tot compost. We verwachten dat deze shredder deze zomer op het eiland aankomt. Zodra dat zo is, kunnen we de boeren blij maken met het tuinafval dat anders verloren zou gaan.

Wat kan wel en wat kan niet?
Het is heel belangrijk dat tuinafval dat naar de inzamelplekken gaat, schoon is! We vragen iedereen daarom om alleen plantaardig materiaal uit de tuin aan te bieden. Zorg ervoor dat er geen ongewenste spullen zoals hondenpoepzakjes, bloempotten, tuinmeubels of tuinhout bij het tuinafval komen. Als deze spullen wel in de compost terecht komen, komen ze ook weer in de bodem terecht. En dat is iets wat echt schadelijk is voor onze natuur. Bovendien is hondenpoep schadelijk voor de gezondheid van koeien.

Extra afvalbakken bij de tuinafvalplekken
Om deze problemen aan te pakken, plaatsen we voor de zomer speciale afvalbakken bij alle tuinafvalplekken. Dit helpt u om hun afval beter te scheiden en voorkomt vervuiling. Laten we samen werken aan een schonere en veiligere omgeving voor onze dieren, planten en uiteindelijk voor onszelf. Uw medewerking is ontzettend belangrijk en maakt een eiland van verschil.

Met de campagne 'Blaas nieuw leven in uw tuinafval' vragen wij uw aandacht voor het composteringsproces op het eiland. Want hierin spelen inwoners een verhuurders een belangrijke rol. We introduceren dan ook met veel plezier Kaatje de Koe die heel blij wordt van uw tuinafval. U vindt Kaatje de Koe over een tijdje bij alle tuinafvalplekken. Ook zullen we in onze gemeentelijke nieuwsbrief en via onze socials aandacht besteden aan deze bewustwordingscampagne. 

Zelf compost maken?
Denkt u erover denkt om uw eigen compost te maken? Dan zijn er een paar manieren om dat te doen. Om een composthoop te maken, heeft u een paar vierkante meter buitenruimte nodig. U kunt de composthoop direct op de grond maken of in een bak. Zorg ervoor dat u de grond bedekt met tegels en dat er voldoende ventilatie, vochtigheid en afwisseling is in de composthoop. Zo voorkomt u ongewenste gassen en geuren. Als u geen tuinafval heeft, kunt u het beste een gesloten systeem gebruiken, zoals een compostvat. 

Vergoeding voor compostvat
De gemeente wil bewoners en gasten stimuleren om bewuster om te gaan met water en groenafval. Daarom geeft de gemeente een vergoeding wanneer u een regenton of compostvat aanschaft. Deze regeling geldt voor eigenaren, huurders, stichtingen en vereniging in de gemeente Schiermonnikoog. De regeling loopt tot 31 december 2026.

Meer informatie over het aanvragen van een compostvat:
https://www.schiermonnikoog.nl/vergoeding-regentonnen-en-compostvaten

 

Regiodeal

Dit project is mede mogelijk gemaakt door Regio Deal De Waddeneilanden. De Regio Deal maakt verschil op het gebied van brede welvaart. Daar plukken inwoners, ondernemers en bezoekers de vruchten van.