Beschermd dorpsgezicht Schiermonnikoog
Wat is het?
De Rijksoverheid heeft de kern van het dorp aangewezen als beschermd dorpsgezicht. Deze aanwijzing is bedoeld om de karakteristieke bebouwing en omgeving zoveel mogelijk in stand te houden. Dit betekent dat er voor alle bouwactiviteiten in dit gebied vrijwel altijd een vergunning aangevraagd moet worden.
Direct regelen
- Onderaan deze pagina staat een kaart waarop u kunt zien welke gebied is aangewezen als beschermd dorpsgezicht.
- Om het beleid te verduidelijken, hebben we een aantal notities opgesteld.
- Als u van tevoren wilt weten of uw plannen voldoen aan de welstandseisen, vraagt u een vooroverleg aan via een mailtje aan Postbus20@schiermonnikoog.nl. Of u vraagt een omgevingsvergunning aan.
Hoe werkt het?
U moet vrijwel altijd een omgevingsvergunning (activiteit Bouwen Omgevingsplan) aanvragen als u bouwactiviteiten wilt uitvoeren in het gebied dat is aanwezen als beschermd dorpsgezicht. De gemeente toetst de aanvraag aan de regels van het Omgevingsplan. Onderdeel daarvan is dat wij uw plan voorleggen aan de Gemeentelijke Adviescommissie Omgevingskwaliteit.
U moet er rekening mee houden dat u in het gebied van het Rijksbeschermd Dorpsgezicht een omgevingsvergunning nodig heeft voor onder andere de volgende bouwactiviteiten:
- Het plaatsen van zonnepanelen en PVT-panelen
- Het plaatsen van een dakraam en/of dakkapel;
- Het plaatsen van een warmtepomp;
- Het maken van een afdak;
- Het maken/bouwen van een berging in de (over)tuin;
- Het aanbrengen van een zonnescherm aan de woning of bedrijfspand;
- Het schilderen en/of bepleisteren van de buitenkant van de woning en/of bijgebouw in een andere kleur, als er sprake is van een rijksmonument;
- Het plaatsen van een schuttingen, erfafscheidingen en gebouwde terrassen;
Er is ook een omgevingsvergunning (activiteit Uitvoeren van werk of werkzaamheid) nodig voor veranderingen in de ruimtelijke inrichting van uw (over)tuin en/of erf. Hierbij moet u denken aan onder andere de volgende veranderingen:
- Het verwijderen en aanbrengen van heggen en bomen;
- Het aanbrengen of weghalen van bestrating in de (over)tuin;
- Het planten van opgaande beplanting;
- Het ophogen en afgraven van gronden;
- Het maken van een terras.
Wat moet ik doen?
Wilt u gaan bouwen in dit gebied, verdiep u dan in de geldende regels, zoals het Omgevingsplan en de Welstandsnota. Voor de verduurzamingsmogelijkheden van hoofdgebouwen in het beschermd dorpsgezicht en de inrichting van overtuinen hebben we apart beleid opgesteld. U kunt ook contact opnemen met de gemeente, vraag dan naar de mogelijkheden.
Beschermd Dorpsgezicht op de kaart
De exacte grenzen van het beschermd dorpsgezicht vindt u op omgevingswet.overheid.nl/regels-op-de-kaart